Banda din celuloid banda de contur din celuloid utilizată ca matrice şi se foloseşte pentru a înlocui peretele interproximal şi pentru a reface punctul de contact.
Benzi ortodontice benzi din oţel inoxidabil, circumferentiale, corespunzatoare fiecarui dinte şi sunt folosite pentru conectarea prin cimentare a aplicaţiilor ortodontice.
Biodontica ramură a stomatologiei care promovează diagnosticarea afecţiunilor dentare utilizând bio-tehnologia şi nano-tehnologia pe baza genomică; cât şi repararea, restaurarea şi înlocuirea structurilor craniofaciale orale sau dentare cu materiale biologice naturale de origine celulară.
Bizotare în protetica a fost propus ca "mijloc de reducere a discrepantei marginale" (Rosenstiel). Astfel, cu ajutorul unor freze sau instrumente de mâna se realizeaza un unghi de 30-40 grade la nivel marginal. În odontoterapie, la obturaţiile din materiale compozite, pentru a creşte adeziunea, se realizează un unghi de 45 grade la nivel marginal (în smalţ)
Boli parodontale sunt infecţii ale ţesuturilor de suport ale dintelui cauzate de o serie de microorganisme care se asociaza şi formează biofilmul natural de la suprafaţa dintelui şi epiteliului gingival, care afectează în mod specific structurile gingivoparodontale.
Bolta palatină este situată în regiunea superioară a cavitatii orale, anterior şi lateral este delimitată de arcada alveolo-dentară superioară, iar spre posterior se continuă cu valul palatin.
Bont dentar unitatea dentară rezultată după prepararea protetică (şlefuire), în scopul adaptării coroanei protetice.
Borduri de ocluzie bucăţi de ceară utilizate în timpul unei proteze mobilizabile pentru a putea determina relaţia inter-arcadică în zonele în care lipsesesc dinţii.
Breşa dentară spaţiul edentat (fără dinţi) care este delimitat de dinţi la ambele extremităţi, se numeşte breşa edentată intercalată. Când spaţiul edentat este delimitat doar la o singură extremitate (mezial) se numeşte breşa edentată terminală.
Brida jugală formaţiune mucoasă care uneşte procesul alveolar cu porţiunea jugală (obrazul). Bridele jugale sunt situate la nivelul premolarilor, în zonele laterale ale arcadei dentare.
Brida labială formaţiune mucoasă care uneşte procesul alveolar cu buză. Brida labială este situată între incisivii centrali la caţiva mm de aceştia.
Bruxismul este o parafuncţie orală caracterizată prin strângerea, scraşnirea dinţilor, mai ales în timpul somnului. Cauzele pot fi locale (diferite dizarmonii ocluzale: obturaţii sau lucrări protetice neadaptate ocluzal, migrări sau basculări dentare) sau generale (anxietate, stress, probleme digestive) şi conduce la abraziune dentară.