Debridarea gingivală acţiunea de îndepărtare din şanţul gingival sau din pungile parodontale a plăcii bacteriene, a produşilor de metabolism produşi de placă bacteriană, a detritusului organic moale sau a urmelor de tartru inclavat în cementul radicular.
Demulare este procedeul de separare a amprentei de modelul turnat.
Dentiform model care are forma unui dinte.
Dentinogeneza este procesul de formare al dentinei.
Diafanoscopia este o metodă de evidenţiere a cariilor incipiente localizate pe mijlocul feţelor proximale, cât şi a necrozei dentare, valabilă doar la dinţii frontali.
Diastema spaţiul existent între incisivii centrali superiori sau inferiori.
Dinţi organe osoase mici, alcătuite din smalţ, dentină şi cement, hrănite şi inervate de pulpa dentară din interiorul lor.
Dinţi de lapte dinţii care le cresc copiilor în primii ani de viaţa şi care cad mai târziu, fiind înlocuiţi cu dinţii permanenţi.
Dinţi natali sunt dinţi prezenţi în cavitatea bucală în momentul naşterii.
Dinţi neonatali sunt dinţi care erup în perioada perinatală (prima lună de viaţă).
Dinţi supranumerari sunt formaţiuni alcătuite din minim două substanţe dentare care se formează în plus faţă de numărul obişnuit de dinţi.
Dispozitivul Herbst este un aparat de metal utilizat în ortodonţie. El constă în 4 coroane metalice plasate pe molarii 1 (ultimii) de pe fiecare cadran. În total 4 molari, deci 4 coroane. De coroanele de pe arcada superioara sunt ataşaţi 2 cilindri de metal. De coroanele de pe mandibula putem vedea 2 bare metalice, paralele cu dinţii laterali. Aparatul este completat de 2 tije şi posibil un surub de activare.