Ectopia dentară situarea unui dinte (complet sau parţial erupt) cu mai mult de 2-3 mm în afara sau înăuntrul arcadei dentare.
Edem Quincke accident alergic produs în urma anesteziei loco-regionale, manifestat prin edem difuz al feţei, cu tumefacţii accentuate ale pleoapelor şi buzelor.
Edentaţie stare fizio-patologică ce se caracterizează prin pierderea de la 1-16 dinţi pe o arcada dentară.
Egresiune dentară fenomen de erupţie dentară pe arcadă cu depăşirea planului de ocluzie, determinat de lipsa dintelui antagonist sau de infecţia dintelui care egresează.
Elevator instrument folosit pentru extracţii dentare şi ale resturilor radiculare, precum şi în secţionarea ligamentului circular alveolo-dentar.
Erupţie dentară fenomen fiziologic prin care dinţii migrează pe masură formării lor, traversând osul şi fibromucoasă gingivală, exteriorizându-se pe procesul alveolar, în cavitatea bucală.
Extensie preventivă îndepărtarea marginilor de smalţ prin secţionarea celor de risc ridicat pentru a le aduce într-o zonă cu risc mai redus de recidivă.
Extirpare devitală metodă chirurgicală prin care se îndepărtează pulpa dentară în totalitate, după insensibilizarea ei cu mijloace chimice.
Extirpare vitală metodă chirurgicală prin care se îndepărtează în totalitate pulpa dentară sub efectul anesteziei.
Extracţie intervenţie de necesitate, care constă în îndepărtarea unui dinte bolnav, care provoacă şi întreţine procese patologice locale, regionale şi generale, ce nu pot fi rezolvate prin tratamente conservatoare.