Gangrenă pulpară mortificare septică a pulpei dentare caracterizată prin descompunerea ei sub acţiunea germenilor anaerobi de putrefacţie, care interesează strict teritoriul dintelui (gangrena simplă) sau şi cu implicarea parodonţiului apical (cangrenă complicată).
Gaură infraorbitală se gaseşte în zona bucală a şantului vestibular superior, pe verticală care trece între premolarii superiori.
Gaură mentală se gaseşte în şantul vestibular inferior labial, între rădăcinile celor 2 premolari inferiori.
Gingia este ţesutul care înconjoară dinţii, acoperind osul alveolar (este strâns legată de periost). Gingia acoperă şi spaţiile interdentare unde dă naştere la papilele interdentare.
Gingie fixă porţiunea de gingie care acoperă procesul alveolar. Are culoare roz pal şi are suprafaţa keretinizată datorită microtraumatismelor masticatorii.
Gingie marginală porţiunea atasată de coletul dinţilor, dincolo de osul alveolar. Are un aspect neted.
Gingivectomia este intervenţia chirurgicală prin care se îndepărtează peretele moale (extern) al pungilor parodontale, gingia hiperplaziată şi pungile false sau adevarate subiacente.
Gingivită ulcero-necrotică este o inflamaţie acută şi necrozantă a marginii libere a gingiei şi a parodonţiului marginal. Se mai numeşte gingivită ulcerativă acută sau angină Vincent, atunci când afecţiunea prezintă o forma gravă cu extindere spre alte regiuni ale cavitaţii bucale-palat, obraji, limbă şi loja amigdaliană.
Gingivo-stomatită odontiazică este o formă particulară localizată a gingivitei ulcero-necrotice. Apare ca o complicaţie a pericoronaritelor supurate sau congestive ale molarilor de minte incluşi sau semiincluşi.
Gingivoplastie conturarea chirurgicală a gingiei.
Glandă salivară masa de ţesut cu rol de secreţie a salivei la nivelul cavităţii bucale.
Glosită inflamaţie a limbii caracterizată printr-o modificare a aspectului şi a culorii acesteia, care devine roşie şi dureroasă şi printr-o atrofiere a papilelor.