Halenă fetidă miros neplăcut al cavităţii bucale rezultat din metabolismul microorganismelor din cavitatea orală, fermentarea alimentelor, desfăşurarea unor procese patologice infecţioase, producerea unor procese de necroză în cavitatea orală sau tulburări ale procesului digestiv, etc.
Halistereză proces reversibil de demineralizare osoasă în parodontopatia de natura inflamatorie, care este localizat la nivelul limbusului osului alveolar.
Halitoză miros neplăcut al aerului expirat.
Hârtie de articulaţie material diferit colorat (roşu, albastru) folosit în depistarea obstacolelor ocluzale prin înterpunerea ei între cele două arcade maxilare.
Herpesul bucal este o infecţie virală comună provocată de virusul herpes simplex ce se prezintă sub forma unor vezicule pruriginoase pline cu fluid. Majoritatea oamenilor au parte de cel puţin un episod viral cu herpes simplex în cursul vieţii. Există două tipuri principale de virus herpes simplex: tipul 1, asociat mai ales cu infectiile faciale şi bucale şi tipul 2, care prezintă de regulă afectare genitală. Atât tipul 1 cât si tipul 2 de herpes simplex sunt rezidenţi într-o stare latentă în fibrele nervoase care conduc sensibilitatea de la nivelul pielii. În timpul unui atac viral, virusul se multiplică pe traiectul nervilor şi la suprafaţa pielii şi produce leziunile specifice acestei infecţii. După vindecare, virusul nu se mai multiplică cu aceeaşi rata şi se retrage de la nivelul pielii în lungul fibrelor nervoase, revenind la starea latentă, fără semne clinice, de dinaintea infecţiei.
Hertwig, teaca este o formaţiune de natură epitelială cu rol în formarea rădăcinii dinţilor şi în iniţierea formării dentinei radiculare.
Heterotopia dentară reprezintă situarea unui dinte în cu totul alt loc decât locul natural sau pe arcadă (de ex.: canin între incisivii centrali).
Hiperestezia dentinară este o durere ascuţită, de scurtă durată, datorată expunerii dentinei la stimuli termici (rece, fierbinte), tactili, osmotici sau chimici.
Hiperkeratoza îngroşare anormală a stratului cornos.
Hiperplazie gingivală creşterea de volumul a gingiei ca urmare a multiplicării numărului de celule care o alcătuiesc.
Hiperplazie gingivo-mucoasă protetică leziune traumatică cronică de tip hiperplazic, produsă de protezele mobile prost adaptate.
Hipersensibilitatea dentinară sensibilitate excesivă a unui dinte aparută ca urmare a expunerii directe a canaliculelor dentinare la acţiunea agenţilor agresori din cavitatea bucală (care nu permit pulpei dentare să se adapteze la noile condiţii): traumatisme dentare, şlefuiri, denudarea cementului radicular în treimea cervicală; durerea la excitanţii termici şi chimici încetează odată cu îndepărtarea excitantului şi lipseşte la excitanţii mecanici (palpare cu sondă, masticaţie, periaj).
Hipertrofie gingivală creşterea de volum a gingiei ca urmare a creşterii dimensiunilor celulelor care o alcătuiesc.