Italian language pageEnglish language page

Dicţionar stomatologic | L
Lactoferina proteină care se gaseşte în salivă şi lapte. Are efect bacteriostatic asupra unui spectru larg de germeni (prin scăderea fierului liber din mediu, necesar dezvoltării bacteriilor).

Lambou fragment dintr-un ţesut care nu este legat de ţesutul de origine decât printr-un pedicul nutritiv.

Leucoedemul modificare de aspect al mucoasei jugale. Ea devine opalin-albicioasă, uşor plicaturată ca un val translucid.

Leucoplazia "păroasă" leziune caracteristică la pacienţii cu SIDA şi ea se mai poate întâlni şi în alte imunodeficiente. Leziunea se manifestă sub forma unor placarde leucoplazice situate pe marginea limbii (uni-sau bilaterală).

Leucoplazia bucală pată sau o placă albă nu mai mică de 5 mm diametru care nu poate fi înlaturată prin ştergere şi care nu poate fi clasificată în nici o altă boală diagnosticabilă.

Leucotaxina salivară polipeptid care creşte permeabilitatea capilară şi stimulează diapedeza leucocitelor neutrofile.

Leziuni cuneiforme de colet semn patognomonic în trauma ocluzală. Au un aspect triunghiular pe secţiune, cu pereţii puţin modificaţi de culoare, cu consistenţă dură şi evoluţie lentă.

Lichen plan bucal dermatoză cutaneo-mucoasă de natură necunoscută. Leziunile cutanate apar sub forma unor papule mici, iar leziunile bucale mucoase apar sub forma unor leziuni keratozice, atrofice, erozive şi buloase/veziculare (polimorfism lezional în funcţie de vechimea bolii).

Limba organ muscular acoperit de mucoasă, situat în cavitatea bucală şi în faringe, cu rol în masticaţie, deglutiţie, gust şi vorbire.

Limba fisurată anomalie foarte frecventă transmisă autozomal dominant; poate fi considerată o variantă a normalului în care limba prezintă pe faţa dorsală numeroase şanturi sau creşte epitelizate de mărimi diferite; când volumul limbii este mare marginile sale prezintă amprentele dinţilor laterali; datorită numeroaselor sale anfractuozităţi, limba fisurată prezintă un mediu ideal pentru staza şi multiplicarea bacteriană, astefel încât ea predispune la numeroase infecţii superficiale.

Linerii sunt substanţe care se aplică pe pereţii unei preparaţii dentare în scopul de a crea o barieră faţă de acţiunea iritantă a unor materiale de obturaţie şi a penetrării salivei la interfaţa restaurării dentare cu preparaţia.

Lingual reprezintă faţa internă a dinţilor inferiori, dinspre limbă.

Lingură de amprentă este un suport pe care se aplică materialul de amprentă şi cu care se efectuează amprentarea câmpului protetic.

Lingură individuală se realizează pentru fiecare caz în parte. Aceasta se utilizează în edentaţiile totale sau parţiale. Amprentele luate cu linguri individuale sunt superioare celor luate cu linguri standard, deoarece la amprentele cu linguri individuale materialul de amprentă este dispus în strat uniform şi subţire. Amprentele cu linguri prefabricate prezintă un strat de amprentă neuniform şi gros, astfel datorită contracţiei diferite, pot să apara deformări.

Linia oblică internă se situează pe faţa internă a osului mandibular şi se întinde de la apofizele genii până la nivelul ultimului molar.

Tratamente sub microscop

Cosmetică şi estetică dentară Megdent vă oferă tratamente endodontice asistate de microscop care reprezintă cea mai complexă formulă de lucru…
Umbra box

Tratamente stomatologice

Tratamente stomatologice profesionale Megdent vă pune la dispoziţie toată gama de tratamente stomatologice la un standard de calitate excepţionale…
Umbra box

Implantologie şi protetică

Implantologie şi protetică dentară Megdent realizeză manopere constând în implanturi şi protetică dentară redând încrederea personală şi profesională…
Umbra box

Chirurgie orală

Chirurgie orală Echipa Megdent are chirurgi care oferă servicii stomatologice chirurgicale pentru: extracţii complicate, molari…
Umbra box

Cosmetică dentară

Cosmetică şi estetică dentară Dentişti specializaţi în cosmetica dentară sunt interesaţi în a vă transforma zâmbetul într-unul atractiv cu tehnologie ZOOM
Umbra box
Despre noi Servicii Dicţionar stomatologic Noutăţi Contact Copyright © 2011-2024 Megdent. All Rights Reserved
Articol publicat în luni, 2 aprilie 2012, această pagină a fost vizitată de 1.579 ori, iar websiteul a fost vizitat de 681.860 ori
Powered by King Systems® - Web Design | Web Development | Web Hosting Identitate

-2147217911Cannot update. Database or object is read-only.Microsoft JET Database Engine