Tratamentul de canal reprezintă eliminarea nervului din canalele radiculare, urmat de obturarea acestora.
Dacă nu se intervine la timp pentru tratamentul pe canal varianta alternativă este extracţia. Dacă pulpa dintelui este distrusă, dintele nu mai este hrănit, se infectează şi nu este recomandat să pastrăm un dinte infectat în gură. Cel mai bine este însă să prelungim durata dintelui pe arcadă cât mai mult timp posibil.
Un tratament endodontic bine executat şi făcut la timp dă posibilitatea de a folosi dintele salvat ca suport pentru o viitoare lucrare protetică. Tratamentul de canal conservă dintele pe arcadă.
Tratamentul endodontic efectuat corect previne apariţia unor inflamaţii în ţesutul osos ce înconjoară rădăcina dinţilor şi tratează leziunile deja existente în acest ţesut şi care sunt cauzate de bolile pulpei dentare
Tratamentul endodontic corect
Corectitudinea unui tratament endodontic se realizează în mai multe etape:
curăţarea eficientă a canalului radicular;
prepararea şi prelucrarea mecanică a acestora;
sterilizarea canalului radicular;
sigilarea sau obturarea canalului radicular pe toată lungimea.
Obturaţia de canal reprezintă ultima etapă în tratamentul endodontic şi constă în sigilarea rădăcinilor cu materiale speciale, care previn infecţiile. Scopul final al tratamentului endodontic constă în menţinerea funcţionalităţii dintelui şi/sau utilizarea acestuia pentru viitoare lucrări protetice.
Tratament endodontic este nedureros
Tratamentul de canal nu este dureros deoarece se face sub anestezie locală şi nu diferă cu nimic faţă de orice altă intervenţie sub anestezie. Dacă nervul este distrus nu este nevoie de anestezie deoarece procedura nu provoacă dureri.
Tratament de canal este necesar
În mementul în cand pulpa dentară se infectează ca urmare a evolutiei unui carii, infecţia poate avansa către rădăcina dintelui şi poate trece de aceasta difuzând în osul în care este implementat dintele. În multe cazuri infecţia poate cauza un abces dentar dureros, care este o colectie purulenta în jurul rădăcinii dintelui. Simptomele abcesului pot fi diverse de la dureri moderate până la dureri violente şi imposibilitatea de a muşca pe dintele respectiv.