Caria dentară poate fii definită ca o boală multifactorială, evidenţiidu-se prin distrucţia localizată a ţesuturilor dure dentare sub acţiunea microorganismelor. Caria apare la nivelul structurilor dure dentare (smalţ) şi avansează în profunzime, cu apariţia durerilor la rece şi dulce. În acest stadiu destul de avansat, dacă nu se intervine prin tratarea cariei şi oburarea cavităţii (plombă), se ajunge la afectarea nervului cu îndepărtarea sa şi pierderea vitalităţii dintelui.
Caria poate fi simplă atunci când nu interesează pulpa dentară (nervul) sau complicată atunci când determină modificări ireversibile ale nervului dintelui care necesită devitalizarea dintelui afectat. Caria dentară se identifică prin culoarea maronie care însoţeste înmuierea dentară sau chiar prin apariţia unei cavităţi în structura dintelui.
Diagnosticele incomplete şi tratamentele necorespunzătoare sau parţiale vor duce la un preţ iniţial mai scăzut, care va creşte exponenţial pe termen lung
Tratamentul cariei este complet nedureros
În general pentru a evita orice fel de durere cauzată de curăţarea dintelui afectat se face tratamentul carios se realizeză sub anestezie locală simplă şi este complet nedureros. Dacă este vorba de o carie simplă nu este necesară anestezia, iar procesul nu este dureros şi durează în medie căteva minute.
Tratamentul efectiv al cariilor dentare
Tratamentul cariilor dentare se realizează prin îndepărtarea substanţei dentare deja afectate şi înlocuirea acesteia cu material sintetic. Medicul stomatolog va aprecia gradul de afectare al dinţilor prin carie şi va recomanda cel mai eficient tratament pentru leziunea carioasă. Depistarea cariilor dentare în faza incipientă garantează longevitatea tratamentul efectuat. Cu cât leziunea dentară este tratată mai devreme sunt şanse mai mari de a menţine vitalitatea dintelui (cu nerv). Cel mai des cariile se dezvolta pe suprafeţele de masticaţie ale dinţilor, în şanturile şi fosetele dinţilor, dar uneori apar în zone mai puţin vizibile ale dinţilor şi anume la punctele de contact dintre dinţi. În acest caz numai medicul stomatolog va aprecia existenţa sau nu a cariei dentare.
În Clinica Stomatologică Megdent veţi găsi o gamă foarte variată de materiale folosite pentru tratamentul cariei, urmărind a se realiza un tratament rezistent pe termen lung, aspectul estetic fiind esenţial pentru noi şi pentru pacienţii noştri. Materialele stomatologice utilizate fiind unele dintre cele mai noi în domeniul stomatologic ne permit să vă oferim o garanţie pentru toate obturaţiile coronare (plombele) pe o perioadă de minim 1 an.
Ce se urmăreşte prin tratamentul cariei dentare?
Prin tratarea cariei dentare se urmăreşte:
îndepărtarea ţesutului dentar afectat;
aplicarea de substanţe remineralizante şi izolante pe baza cavităţii;
reconstrucţia dintelui (plomba);
material utilizat trebuie să asigure în egală masură rezistenţa, funcţionalitatea şi estetica.